ΝΕΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ  ΜΕΘΟΔΟ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ .

Για τους ασθενείς που έχουν βιώσει το  πρόβλημα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης ή της υποψίας  γνωρίζουν καλά τι σημαίνει αυτή η απλή διαδικασία  της κυστεοσκόπησης.

Ουσιαστικά  κυστεοσκόπηση είναι η μια ιατρική πράξη όπου με ειδικά εργαλεία και μετά από τοπική (συνήθως ) ,γενική ή ραχιαία αναισθησία  μπορούμε να εισέλθουμε εντός της ουροδόχου κύστης και να παρατηρήσουμε το τοίχωμα της ή αλλιώς το βλεννογόνο της .

Διαβάστε όλο το άρθρο…


    Η νέα θεραπεία για την ακράτεια επιτακτικού τύπου έρχεται να δοθεί από τους ΟΥΡΟΛΟΓΟΥΣ  με το γνωστό σε όλους BOTOX  που έγινε γνωστό μέσα από την πλαστική χειρουργική .Η αλλαντοτοξίνη τύπου Α ουσιαστικά μπαίνει στη φαρέτρα των ουρολόγων  για τους ασθενής που έχουν αυτή την ακράτεια που προέρχεται  από διάφορες νευρολογικές παθήσεις ή από άγνωστα αίτια που απλά θέτουν την ουροδόχο  κύστη σε λειτουργία με αντανακλαστικές συσπάσεις(ιδιοπαθής).

   Το σύνδρομο έπειξης (επείγουσας αίσθησης) ούρησης χαρακτηρίζεται κυρίως από συχνουρία, επείγουσα ανάγκη ούρησης και ακράτεια επιτακτικού τύπου. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά γυναίκες μέσης και τρίτης ηλικίας. Πιο αναλυτικά το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από υπερευαισθησία της ουροδόχου κύστης ή της ουρήθρας ή και των δύο ταυτόχρονα σε μικρές ποσότητες ούρων εντός της ουροδόχου κύστης.

Διαβάστε όλο το άρθρο…


Ξηρομερίτης Μάριος Ουρολόγος Λάρισα - Ακράτεια Oύρων Γυναικών

Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε με απλά λόγια το μείζον αυτό  θέμα του γυναικείου πληθυσμού που αποτελεί δυστυχώς έως τις μέρες μας ένα ισχυρό ταμπού δηλαδή ένα πρόβλημα υγείας , προσωπικό που αρνούμαστε για κοινωνικούς ως επί το πλείστον λόγους να μην το φέρνουμε στο φως και να μην το μοιραζόμαστε με τον γιατρό μας.

Η ακράτεια δυστυχώς είναι μια νόσος πολυδιάστατη αφού επηρεάζει ολόκληρο τον τρόπο ζωής μας, τον τρόπο που σκεφτόμαστε, που εργαζόμαστε, που κινούμαστε ακόμη και την ίδια την συμπεριφορά των γυναικών που πάσχουν από αυτή.

Η ποιότητα ζωής υπόκειται μεγάλη υποβάθμιση ενώ το χειρότερο είναι ότι ο οικογενειακός περίγυρος  εξαιτίας της άγνοιας του προβλήματος κατηγορεί την άρρωστο για μεγέθυνση του προβλήματος, υποχόνδρια συμπεριφορά και άλλα με αποτέλεσμα η ασθενής να απομονώνεται ολοκληρωτικά από τον κοινωνικό περίγυρο αλλά και από την οικογένεια της.    

Διαβάστε όλο το άρθρο…


Η κυστεο-ουρητική ή κυστεο-νεφρική παλινδρόμηση είναι η παθολογική ροή μέρους των ούρων από την ουροδόχο κύστη προς τον ουρητήρα και τον νεφρό είτε από την μία πλευρά είτε προς και τους δύο νεφρούς.

Η παλινδρόμηση των ούρων στα παιδιά γίνεται σε δύο μορφές:

  1. κατά την πλήρωση της ουροδόχου κύστης με ούρα
  2. κατά την διάρκεια της ούρησης όταν οι μύες της ουροδόχου κύστης συσπώνται και αυξάνεται η πίεση μέσα σ΄αυτή.

Πέρα από τα στατιστικά στοιχεία που θα παραθέσουμε για να αντιληφθούν ο γονείς την συχνότητα του προβλήματος, θα προσεγγίσουμε το πρόβλημα με απλούς όρους έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς να γίνουν αρωγή στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας .

Αξίζει να τονίσουμε ότι η παλινδρόμηση των ούρων στα παιδιά είναι μια πάθηση που αν διαγνωστεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί  κατάλληλα ,θεραπεύεται πλήρως χωρίς να αφήνει  άλλες απώτερες επιπλοκές .Από τα πρώτα ήπια και βουβά  συμπτώματα  είναι  η ανορεξία. Θα πρέπει κάθε αλλαγή στη συμπεριφορά της διατροφής του παιδιού να μας προβληματίζει και να μας κινητοποιεί .

Διαβάστε όλο το άρθρο…


Καρκίνος του Προστάτη

    Ο  καρκίνος του προστάτη στις μέρες μας αποτελεί μια συχνή πάθηση που πρέπει να προβληματίζει τον ανδρικό πληθυσμό σε ότι αφορά την πρόληψη της νόσου. Η αύξηση της συχνότητας του προστατικού καρκίνου δεν οφείλεται μόνο στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου εξαιτίας της χρήσης σύγχρονων μεθόδων ανίχνευσης και προληπτικού ελέγχου αλλά και στην πραγματική αύξηση της συχνότητας της νόσου, εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης.

Διαβάστε όλο το άρθρο…