Η λιθίαση του ουροποιητικού εμφανίζεται κλινικά σαν οξύς πόνος, ο γνωστός μας κωλικός, δηλαδή πόνος στην οσφυϊκή χώρα με αντανάκλαση στο κάτω τεταρτημόριο της κοιλιάς. Ο ασθενής που πονά κινείται χαρακτηριστικά συνεχώς μη μπορώντας να βρει ανακούφιση σε καμία θέση. Όσο ο λίθος πλησιάζει προς την ουροδόχο κύστη, ο πόνος αλλάζει χαρακτηριστικά και επεκτείνεται στη περιοχή της κύστης, ενώ συνυπάρχει έντονη συχνουρία και τάση προς ούρηση. Καθώς μάλιστα η νεύρωση του στομάχου και του νεφρού είναι η ίδια, ο πόνος τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από ναυτία και εμετούς.

Διάγνωση λιθίασης

  • υπέρηχογράφημα
  • αξονικη τομογραφία
  • νοκ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
 Σε ποσοστό 85% περίπου οι λίθοι διαμέτρου μικρότερης των 5 χιλ. αποβάλλονται συνήθως αυτόματα Σε περίπτωση μη αυτόματης αποβολής του λίθου, το χρονικό όριο των 3 εβδομάδων θεωρείται ένας λογικός χρόνος αναμονής, αφού ο νεφρός δεν κινδυνεύει στο διάστημα αυτό, καθώς έχει βρεθεί ότι ανιχνεύσιμη βλάβη σε έναν προηγουμένως φυσιολογικό νεφρό εμφανίζεται μετά από 4 εβδομάδες πλήρους απόφραξης.


 ΜΕΘΟΔΟΙ

  • εξωσωματική λιθοτριψία
  • η ουρητηροσκοπική διαδερμική νεφρολιθοτριψία.


Συμπερασματικά, η ουρολιθίαση αποτελεί συχνή πάθηση του ουροποιητικού συστήματος. Η δυνατότητα όμως σήμερα εφαρμογής υψηλής τεχνολογίας έχει δώσει νέα διάσταση στην αντιμετώπιση της λιθίασης. Στα πλαίσια της χειρουργικής με όσο το δυνατόν μικρότερο τραύμα για τον ασθενή, επιδιώκεται η δίοδος στο ουροποιητικό σύστημα να γίνεται από τη φυσιολογική οδό, όπως είναι η ουρήθρα και οι ουρητήρες ή από οδό που δημιουργείται μετά παρακέντηση του οργάνου, όπως στην περίπτωση των νεφρών. Έτσι, με τη δημιουργία κατάλληλης εισόδου προς το ουροποιητικό σύστημα ανοίγει ο ορίζοντας για εκτέλεση σειράς επεμβάσεων στο νεφρό, τον ουρητήρα και την κύστη.


ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ: ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΆ ΕΊΔΗ ΛΊΘΩΝ
ΓΙΑ ΛΊΘΟΥΣ ΟΥΡΙΚΟΎ ΟΞΈΟΣ ΑΠΟΓΟΡΕΎΕΤΑΙ: ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ

  • Εντόσθια (συκώτι, νεφρά, μυαλά), γλυκάδια, ζωμός και σάλτσες κρέατος.
  • Μύδια, χτένια, αυγοτάραχο, σκουμπρί, σαρδέλες, ρέγκα, αντσούγιες.
  • Κυνήγι, πέρδικα, χήνα.
  • Αμύγδαλα, ζύμη.

ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ σε λιθίαση οξαλικών  :

ΣΠΑΝΑΚΙ ,ΝΤΟΜΑΤΑ,ΜΑΥΡΟ ΤΣΑΙ ,COCA COLA, KAKAO , ΣΟΚΟΛΑΤΑ ,ΜΠΑΜΙΕΣ ,ΚΑΡΥΔΙΑ,ΑΜΥΓΔΑΛΑ,ΦΥΣΤΙΚΙΑ . ,ΦΡΑΟΥΛΕΣ ,ΣΟΓΙΑ ,ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ (ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ) .

ΕΝΤΟΣΘΙΑ, ΚΥΝΗΓΙΑ , ΣΑΡΔΕΛΕΣ .
ΓΑΛΑ, ΓΑΛΑΚΤΟΥΧΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΟΥΧΑ ΠΟΤΑ.ΑΣΠΡΟ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΟ ΤΥΡΙ ,ΓΙΑΟΥΡΤΙ. ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ,ΞΗΡΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ, ΡΕΒΥΘΙΑ , ΜΠΡΟΚΟΛΑ .

Μάριος Ξηρομερίτης-χειρουργός ουρολόγος- λαπαροσκόπος
Γενικός διευθυντής Ασκληπιείο θεσσαλίας