Η νέα θεραπεία για την ακράτεια επιτακτικού τύπου έρχεται να δοθεί από τους ΟΥΡΟΛΟΓΟΥΣ  με το γνωστό σε όλους BOTOX  που έγινε γνωστό μέσα από την πλαστική χειρουργική .Η αλλαντοτοξίνη τύπου Α ουσιαστικά μπαίνει στη φαρέτρα των ουρολόγων  για τους ασθενής που έχουν αυτή την ακράτεια που προέρχεται  από διάφορες νευρολογικές παθήσεις ή από άγνωστα αίτια που απλά θέτουν την ουροδόχο  κύστη σε λειτουργία με αντανακλαστικές συσπάσεις(ιδιοπαθής).

    Το σύνδρομο έπειξης (επείγουσας αίσθησης) ούρησης χαρακτηρίζεται κυρίως από συχνουρία, επείγουσα ανάγκη ούρησης και ακράτεια επιτακτικού τύπου. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά γυναίκες μέσης και τρίτης ηλικίας. Πιο αναλυτικά το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από υπερευαισθησία της ουροδόχου κύστης ή της ουρήθρας ή και των δύο ταυτόχρονα σε μικρές ποσότητες ούρων εντός της ουροδόχου κύστης.

 Για το λόγο αυτό τα άτομα συχνά θέλουν να βρίσκονται στην τουαλέτα με τη μορφή της επείγουσας ούρησης έστω και αν η ποσότητα ούρων είναι μικρή.

 Η ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (επείγουσα ακράτεια) διακρίνεται σε δύο μορφές:

  1. την αισθητικού τύπου ακράτεια
  2. την κινητικού τύπου

Αισθητικού τύπου: είναι αυτή που χαρακτηρίζεται από υπερευαισθησία της ουροδόχου κύστης ή της ουρήθρας ή από μόνιμη, έντονη επιθυμία για ούρηση που μπορεί να υποχωρεί και να επανέρχεται μετά από κάποιο διάστημα.

Αίτια που προκαλούν αισθητικού τύπου έπειξη είναι:

Απλές ΄΄αθώες΄΄΄ παθήσεις όπως φλεγμονές στην κύστη ή την ουρήθρα, διάμεση κυστίτιδα, λιθίαση της ουροδόχου κύστης ή της ουρητηροκυστικής συμβολής ή φυματίωση του κατώτερου ουροποιητικού.

Σπάνια κακοήθεις νόσοι όπως ο καρκίνος της κύστης έχει παρόμοια συμπτώματα.

Στον ουροδυναμικό έλεγχο γρήγορα καταδεικνύεται η πρώτη αίσθηση για ούρηση που έρχεται σύντομα χωρίς μεγάλο όγκο υγρών και επίσης συμπερασματικά βλέπουμε συνήθως μια κύστη που δεν έχει μεγάλη χωρητικότητα.

Στις γυναίκες που πάσχουν από την αισθητικού τύπου ακράτεια συναντούμε ηλικίες από 25 έως 65 και άνω.

Η κινητικού τύπου ακράτεια χαρακτηρίζεται από ακούσια (μη θελημένη) συστολή των μυών της ουροδόχου κύστης που δημιουργεί με τη σειρά της έντονη επιθυμία για ούρηση. Το σημαντικό είναι ότι ο ασθενής αν δεν ουρήσει σε λίγα δευτερόλεπτα παρατηρείται απώλεια ούρων.

Αν δεν συντρέχει κανένα από τα ανωτέρω αίτια τότε η ακράτεια προκαλείται από ιδιοπαθή αστάθεια των μυών της ουροδόχου κύστης.

Έπειξη για ούρηση είναι η έντονη επιθυμία για ούρηση που αν δεν πραγματωθεί μπορεί να συνοδεύεται και από ακράτεια δηλαδή διαφυγή ούρων από την  ουρήθρα. 

Ακράτεια από έπειξη είναι η διαφυγή ούρων μετά από έντονη επιθυμία που μπορεί  να εκδηλωθεί και χωρίς συμπτώματα έπειξης σε περιπτώσεις όπου η ακούσια σύσπαση των μυών της ουροδόχου κύστης δεν γίνεται αντιληπτή.

 

Η θεραπεία του επιτακτικού τύπου ακράτειας  μέχρι σήμερα ήταν κατ αρχήν συντηρητική ενώ στη φαρέτρα  προστίθεται και η επαναστατική επεμβατική μέθοδο  του BOTOX .Μετά από 8 χρόνια χρήσης και έρευνας  στα κέντρα του εξωτερικού ,σήμερα είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε  ότι η αλλαντοτοξίνη( ή Βοtox) μπορεί να ωφελήσει τα μέγιστα τις ασθενείς με ακράτεια χωρίς να εμφανίζει ιδιαίτερες παρενέργειες  ενώ παράλληλα αποφεύγονται οι παρενέργειες των φαρμάκων που δίδονται με χορήγηση από του στόματος όπως δυσκοιλιότητα ,ξηροστομία επιδείνωση  στο γλαύκωμα κλειστής γωνίας και άλλα .

Η ουσία χορηγείται  κατευθείαν μέσα στην ουροδόχο κύστη  σε λίγα λεπτά  και παρέχει βελτίωση των συμπτωμάτων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα που αγγίζει τους 10 μήνες . Η χρήση της γίνεται από  ουρολόγους   και θεωρείται  επαναστατική στην επείγουσα(επιτακτική) ακράτεια των γυναικών.

 

Μάριος Θ. Ξηρομερίτης

Χειρουργός Ουρολόγος